January, 2020

202001JanAll DayCurăţenia este mai mult decât un lucru frumos – este despre siguranţăProcess Safety Beacon | Păstrând zonele curate le facem mai sigure! Origin: CCPS Lessons:Operational Integrity,Risk AssessmentLanguage:RO

Summary

Ce s-a întâmplat?
O fabrică de zahăr funcționa de peste 100 de ani; procedurile deficitare privind curăţenia au permis acumularea zahărului în jurul echipamentelor și pe structuri. Un dispozitiv blocat a creat un nor de praf care s-a aprins și a provocat mai multe explozii și incendii. 14 persoane au fost ucise, 38 au fost rănite și instalaţia a fost distrusă..

De ce s-a întâmplat?
Zahărul este combustibil; deşi este greu de aprins, exploziile furnizează mai mult decât suficientă energie pentru a provoca explozii și incendii devastatoare.

Explozia inițială a creat explozii suplimentare alimentate de reziduurile de zahăr rămase în zonele de proces. Primul eveniment ar fi fost sever, dar prezența zahărului acumulat a permis explozii și incendii secundare care au crescut foarte mult impactul. Practicile de curăţenie în acea locaţie nu au fost bine urmate. De-a lungul anilor au avut loc o serie de incendii care au fost raportate, dar acțiunile corective nu au fost eficiente și nici durabile.

(Referinţă: Investigaţia CSB – Raportul 2008-05-I-GA-6 – 09/24/2009 – Incendiu & explozie la fabrica de zahăr Imperial din 02/07/2008)


© AIChE | Sponsored by ioMosaic (www.iomosaic.com)

Origin

CCPSCenter for Chemical Process Safety

X